Italinox az Ön rozsdamentes partnere! 

Acél


Konverteres acél gyártás

Konverteres acél gyártás

Az acél a vas legfontosabb ötvözete, fő összetevője a szén, amiből maximum 2,11 %-ot tartalmazhat. A szén és más elemek növelik az acél szilárdságát, egyben csökkentik képlékenységét. Különböző ötvöző anyagok hozzáadásával az acél tulajdonságait meglehet változtatni, Pl.: keménység, rugalmasság, hajlékonyság, szilárdság, hőállóság, savállóság, korróziómentesség. Ha magasabb széntartalommal rendelkezik a vasnál keményebb, de ridegebb lesz, ha a hőmérsékletet csökkentjük, az anyag szilárdsága is csökken.
A rozsdamentes acél jó megmunkálhatóságának érdekében (nyújthatóság, hengerelhetőség, alakíthatóság…stb) különböző ötvöző
elemeket használnak fel.


Oldalunkon megismerkedhet az:
Minőség és tulajdonság szerint a rozsdamentes acél négy fő csoportba sorolható műszaki, valamint  szabványosítási szempontok szerint, kohászati felépítésük alapján – összekötve a különféle ötvöző elemek típusával és mennyiségével.

Ausztenites acél

Az ausztenites acél a legszélesebb területen alkalmazott rozsdamentes acélfajta.
Ez a típus rendelkezik a legnagyobb korrózióálló képességgel, mely molibdén és réz hozzáadásával még tovább növelhető. Az ausztenites acél fontos tulajdonsága a nyújthatóság és szívósság. Minimum 7%-os nikkel tartalomal kell rendelkeznie ahhoz, hogy  az acél szerkezet teljesen ausztenitess legyen, ezáltal nyújtható lesz és jól hegeszthető és nem mágneses tulajdonságú. Az ausztenites acél széles körűen alkalmazható a háztartási eszközök, tartályok, ipari csövek és edények, építészeti homlokzatok és építkezési szerkezetek gyártása során. Pl.:
acél lemez, acél tekercs, kör acél, rúd acél, acél cső...stb. Az alapösszetétel újabb elemek hozzáadásával módosítható, ez álltal fokozható
  • a hegesztés-repedési ellenálló képesség (mangán)
  • a hőállóság (króm, alumínium, szilícium, nikkel)
  • a korrózióálló képesség (króm, molibdén, réz, szilícium, nikkel).
  • a korróziós repedési ellenálló képesség (foszfor, arzén, antimon-tartalomkorlátozás)
  • a kúszószilárdság (molibdén, titán, nióbium, bór)
  • a megmunkálhatóság (kén, szelén, foszfor, ólom, réz)
  • a pontkorrózió és réskorrózió ellenálló képesség (molibdén, szilícium, nitrogén)
  • a szilárdsági tulajdonságok (nitrogén)

Ferrites acél


A ferrites acél tulajdonságai hasonlóak a lágy acél tulajdonságaihoz, de a magasabb krómtartalma miatt jobb a korrózió állósága. A ferrites acél mágneses és viszonylag jól nyújtható. Alkalmazható a vegyiparban, hidrogén-nitrátos környezetben, légtechnikában és az építészetben. Nem alkalmazható bizonyos ipari atmoszférák esetén és hegesztett szerkezetekben sem.

Martenzites acél


A martenzites acél általában 11%-13% krómot tartalmaz. Egyszerre erős és kemény, hőkezeléssel edzhető; mérsékelt a korrózió állósága. A martenzites acél ollyan környezetben használható, ahol ecetsav, benzoesav, olajsav, karbonátok, nitrátok és lúgok vannak jelen. Az emelkedő hőmérséklettel azonban a martenzites acélok ellenálló képessége csökken. Az atmoszférikus korrózióálló képesség csak nagyon tiszta légkörben érvényesül.


Duplex acél (ausztenites-ferrites)


Az ausztenites-ferrites acélnak ferrites és ausztenites rács szerkezete van – innen a közneve: duplex acél. Ebben az acélban van egy kevés nikkel a részleges ausztenites rácsszerkezet érdekében. A magas króm- és molibdén-tartalomnak köszönhetően, magas ellenálló képességgekkel rendelkezik a korrózió és a repedések ellen. A duplex acél mikroszerkezete nagy korrózióálló képességet biztosít nyomás alatti törés és erózió esetén. A duplex acél jól hegeszthető.Az ausztenites-ferrites duplex acél leggyakribb felhasználási területei: a petrokémiai, papír, cellulóz és hajóépítő ipar.

Acélcső

A rozsdamentes hosszvarratos acélcső adatokat a linkre kattintva nézheti meg!
A rozsdamentes élelmiszeripari acélcső adatait a linkre kattintva nézheti meg!
A rozsdamentes varratnélküli húzott acélcső adatait a linkre kattintva nézheti meg!
Rozsdamentes  fúrt rúd acél megmunkálás utáni GARANTÁLT méretpontossággal!


 
Italinox Hungária Kft.    |   1184 Budapest, Lakatos út 42/A. (a víztorony mellett)
 Az oldalt szolgáltatja: wlap.hu